Cool VL Viewer forum

View unanswered posts | View active topics It is currently 2018-07-16 12:44:41



Reply to topic  [ 12 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Alpha rendering broken in 1.26.20.36 / 1.26.21.2 
Author Message

Joined: 2010-04-07 08:23:18
Posts: 180
Reply with quote
Hello Henri,

just a quick heads-up that something is probably fishy with alpha rendering in today's releases. The eyelashes of my CatWa mesh head go all solid black in both releases, whereas they are still fine in 1.26.20.35. Given more time I'll look into it (hopefully tomorrow) and will try to provide more details.


Love,
Lia


2017-11-11 21:24:08
Profile

Joined: 2009-03-17 18:42:51
Posts: 3793
Reply with quote
Well, not really a surprise... See the changes log, please: a fix (introduced in 2015) to transparent textures rendering (which got broken when materials got implemented) has been reverted in LL's viewer-neko code, because it induced null/bogus textures creation on the server side. So yes, we are 2 years and a half backwards, with the same bug !

I guess I should reimplement the "problematic" (for LL) fix in next release, at least until LL finds a proper fix or pushes the fix reversal (and bug reintroduction) into their own release viewer...


2017-11-11 23:12:11
Profile WWW

Joined: 2010-04-07 08:23:18
Posts: 180
Reply with quote
Hello again Henri,

ah, I did see that and therefore wasn't surprised by the issue itself. I just didn't think something like that would be rolled back without another fix, leaving rendering visibly broken. And yes, I dimly remember that time after materials where alpha was borked. :roll:

Oh well, leave it to LL to come up with half-baked "solutions" ... :lol:

At least that saves me the work of documenting details if it's, uhm, "expected behaviour". :twisted:


Love,
Lia


2017-11-12 08:32:05
Profile

Joined: 2009-03-17 18:42:51
Posts: 3793
Reply with quote
I'm also seeing (too) many broken textures (especially in non-Linden trees), so I'll revert that reversal (!) in next releases. I did not have time to test it (it was pushed by LL in the (Europe's) night and I hardly had more than one hour to test it before I compiled the releases), but the way I implemented it (by disabling the code instead of getting rid of it) shows I was in some doubt... The good news is that if you compile the viewer yourself, you do not need to wait till next releases: modify indra/newview/llviewertexture.h to read (around line 49):
Code:
#include "lluuid.h"

#ifndef LL_TRANSPARENT_TEXTURES_FIX
#define LL_TRANSPARENT_TEXTURES_FIX 1
#endif

#include "llface.h"

and recompile...


2017-11-12 09:24:40
Profile WWW

Joined: 2012-06-24 15:07:40
Posts: 22
Reply with quote
Hello Henri,
I am seeing alpha rendering issues in the new release and the one prior (1.26.20.41 and .40). I went way back to a release from last year 1.26.20.27 and alphas are rendering properly. I also installed the newest LL viewer and they are rendering properly in that. For me, the alpha rendering issues were apparent when using appliers on mesh bodies - normally turning "alpha masking" on solves the issue, however, in this instance it was reversed -> turning it off made it possible to see all the clothing layers, but did not correct all issues. For instance, mesh hair against a clothing layer renders invisible around the edges regardless of whether masking is on or off.


2018-01-19 14:49:32
Profile

Joined: 2009-03-17 18:42:51
Posts: 3793
Reply with quote
I'm not seeing any problem here. Please provide accurate reproduction steps.


2018-01-19 17:56:31
Profile WWW

Joined: 2012-06-24 15:07:40
Posts: 22
Reply with quote
Here's what I'm seeing in the Cool Viewer 1.26.20.27, 1.26.20.41, and the LL Viewer. https://gyazo.com/667b1a742f3bb977df980df9f0657f77


2018-01-19 20:13:36
Profile

Joined: 2009-03-17 18:42:51
Posts: 3793
Reply with quote
Arwen Serpente wrote:
Here's what I'm seeing in the Cool Viewer 1.26.20.27, 1.26.20.41, and the LL Viewer. https://gyazo.com/667b1a742f3bb977df980df9f0657f77

Can't see anything on that site (too much Javascript blocked by my anti-ads and anti-tracking measures)... Please, attach the image to your message in the forum, and give precise reproduction steps for me to be able to reproduce the issue.


2018-01-19 23:44:35
Profile WWW

Joined: 2012-06-24 15:07:40
Posts: 22
Reply with quote
To reproduce:
1. Use Cool VL Viewer 1.26.20.41
2. Wear a mesh body.
3. Apply top and bottom clothing layers. Rendering issue happened with just 2 layers (undershirt & underpants); and with 3 layers (clothing layer, undershirt, and underpants).
4. In the mesh body HUD, toggle alpha masking on and off.
Result:
When alpha masking is on, there is flickering, alpha conflicts, and disappearing layers or parts of them.

Expected result:
When alpha masking is on, there should be no flickering, disappearing pieces, or conflicts of the clothing layers.
Cool VL Viewer 1.26.20.27 and LL Viewer work as expected.


2018-01-20 11:15:04
Profile

Joined: 2009-03-17 18:42:51
Posts: 3793
Reply with quote
Arwen Serpente wrote:
To reproduce:
1. Use Cool VL Viewer 1.26.20.41
2. Wear a mesh body.

Normally, when wearing a mesh body (or part-body), you also wear an Alpha layer to hide the (part(s) of) the legacy avatar shape (and therefore the corresponding legacy clothing layers)...
In order to try and reproduce your issue, I however wore a mesh body and removed all Apha layers it was associated with (thus getting old shape "poking" through the mesh body)...

Quote:
3. Apply top and bottom clothing layers. Rendering issue happened with just 2 layers (undershirt & underpants); and with 3 layers (clothing layer, undershirt, and underpants).

Not sure what you mean by "Apply top and bottom clothing layers"... I wore legacy clothing items (top and bottom), and did not see anything wrong...

Quote:
4. In the mesh body HUD, toggle alpha masking on and off.

What HUD ? :shock:
You don't need a HUD to wear items ! And a HUD would be incapable of toggling the viewer alpha masking on/off (toggles are in menu Advanced -> Rendering) !

Quote:
When alpha masking is on, there is flickering, alpha conflicts, and disappearing layers or parts of them.

Expected result:
When alpha masking is on, there should be no flickering, disappearing pieces, or conflicts of the clothing layers.

I'm not seeing any render glitch. My guess is that you are using some commercial mesh stuff that abuses old render glitches (since fixed) to achieve a non-standard result... Or you are seeing a driver/GPU specific render glitch.

Without any detail on what particular mesh you are using, what is your hardware and what are your OS and driver versions, and without viewer log, I'm unable to diagnose your issue. Please, fill-in a proper and full bug report, abiding to the letter to the rules.

Quote:
Cool VL Viewer 1.26.20.27 and LL Viewer work as expected.

Yet, there has been no change in rendering from v1.26.20.27 to v1.26.20.35 included. Did you test v1.26.20.35 and does it change anything for you ?


2018-01-20 13:18:02
Profile WWW
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 12 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software.