Cool VL Viewer forum
http://sldev.free.fr/forum/

Emojis pickers
http://sldev.free.fr/forum/viewtopic.php?f=4&t=2475
Page 2 of 2

Author:  Henri Beauchamp [ 2024-03-14 19:56:44 ]
Post subject:  Re: Emojis pickers

I finally found a funky conversion routine for Windoze clipboard data that won't corrupt emojis... So, this will be fixed for next release.

Author:  Mr.Tach [ 2024-03-14 21:23:33 ]
Post subject:  Re: Emojis pickers

Henri Beauchamp wrote:
Ok, I could reproduce the issue, under Windoze only (this OS is brain dead !)... It occurs whenever you copy (CTRL C) an emoji and then attempt to paste it (CTRL V) in an input field...

Probably something to do with the clipboard encoding and the IME (input method) encoding...

Yet, the Cool VL Viewer offers you a workaround; it emulates the "primary selection" of Linux, including under Windows, so you can copy/paste without using the Windows clipboard between viewer text and input line editors: simply select the text (or emoji) to copy with the mouse left button and drag to select what you want to be copied, then "paste" the selected text in the input text/line editor of your choice by pointing the mouse cursor into it and clicking the middle mouse button. The text will then be properly pasted and the emojis preserved...

Not sure I will bother to "fix" this Windoze idiosyncrasy, so better getting used to the Linux way of copy/pasting... :P

EDIT: a search on the web for windows clipboard encoding issue returns many results...


indeed it works, with the emojis that are shown, but not with the ones that are little dots. and the monochromes are copy as it.

I don't understand why I have those dots and mixed colored and monochrome. I did a clean reinstall (uninstalled and deleted the folder and any related coolvl folder) but still the same

Author:  Henri Beauchamp [ 2024-03-14 22:06:58 ]
Post subject:  Re: Emojis pickers

Mr.Tach wrote:
I don't understand why I have those dots and mixed colored and monochrome.
The dots are just non-existent glyphs (not all UTF-8 codes are used: UTF-8 was created precisely to reserve a sh*tload of codes for future usages): this is perfectly normal...

For the monochrome and color mix, please re-read what I already explained: part of monochrome characters are wanted to preserve how LSL scripts dialogs/messages did render so far. Another part (the "genuine" emojis) is due to the first version of my algorithm, and a more elaborate version is already implemented for next release where all genuine emojis will be printed in colors.

Author:  Henri Beauchamp [ 2024-03-16 10:45:55 ]
Post subject:  Re: Emojis pickers

Copy/paste Windows bug fixed in today's release (v1.32.0.14).

I also changed the fallback fonts algorithm to print unknown UTF-8 characters with the "replacement character" glyph, instead of the (bogus) small dot-like one.

Author:  Mr.Tach [ 2024-03-17 20:41:19 ]
Post subject:  Re: Known bug: emojis do not render semi-transparent/do not

Both of this codes results in crash when execute. no dump file generated

Code:
s=""
for i=0x2000, 0x32FF, 1 do
    s = s .. utf8.char(i)
end
for i=0x1F000, 0x1FFFF, 1 do
    s = s .. utf8.char(i)
end
print(s)


Code:
s=""
print("Special characters which may be used by LSL scripts, printed in monochrome when possible:")
for i=0x2000, 0x32A8, 1 do
    s = s .. utf8.char(i)
end
print(s)
s=""
print("\nGenuine emojis, printed in color when possible:")
for i=0x1F000, 0x1F7F0, 1 do
    s = s .. utf8.char(i)
end
print(s)


Attachments:
CoolVLViewer_11124.zip [14.65 KiB]
Downloaded 24 times

Author:  Henri Beauchamp [ 2024-03-17 22:26:04 ]
Post subject:  Re: Emojis pickers

Indeed... :shock:

The worst part of the crash (or sometimes, infinite loop) is that I have no clue as where it happens in the code (no crash dump generated)...

Based on the code of the previous release, I could however narrow the issue down to the "replacement character" display: if I replace unknown UTF-8 glyphs with just a normal interrogation mark character, everything runs fine...

I will publish a Windoze-only release with this fix implemented, since the bug does not affect Linux at all...

Author:  Henri Beauchamp [ 2024-03-17 22:54:05 ]
Post subject:  Re: Emojis pickers

Fixed Windows release (v1.32.0.15) published.

EDIT: I could also reproduce the bug with the Linux aarch64 build... Apparently only the Linux x86_64 build seemed to be immune (perhaps because it uses jemalloc: I could get one stack trace from the Linux aarch64 build and it crashed in the std::unordered_multimap re-hash code which lead to a reallocation). In any case, this is too fishy to be left "as is", even for Linux x86_64, so I published v1.32.0.15 builds for all OSes...

Page 2 of 2 All times are UTC
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/